Luchthavenbeveiliging

Luchthavenbeveiliging

Als beveiliger op een luchthaven ben je bezig met de veiligheid van de passagiers, het personeel en de bagage. Een tak in de beveiligingsbranche waar veel kan gebeuren! Een luchthavenbeveiliger is een gespecialiseerde proactieve beveiliger die getraind is op het herkennen van afwijkende situaties en gedragingen. Door dit te herkennen, is de beveiliger in staat om incidenten voor te zijn.

Voordat een passagier aan boord van een vliegtuig treedt, zullen zij een uitgebreide controle moeten doorlopen. Een luchthavenbeveiliger zorgt ervoor dat deze controle uitgevoerd wordt. De beveiligers kunnen fouilleren en visiteren wanneer dit nodig is. De handbagage zal door de X-Ray scanner gaan, waarna de beveiliger de beelden zal beoordelen.

Ontdek nu jouw match!

BAST

Om te mogen werken op een luchthaven zal een beveiliger moeten beschikken over een aantal kwalificaties. Hier is de opleiding BAST – Basic Aviation Security Training onderdeel van. In deze 5-daagse opleiding leer je de volgende skills:

  • Controleur Passagiers en Handbagage (CPH)
  • Controleur Personeel en Voertuigen (CPV)
  • Controleur Ruimbagage (HBS)
  • Surveillant Beschermd gebied (SRA)
  • Surveillant Ruimbagage (SRA)

Een detectiepoort is niet in staat te zien of passagiers vreemd gedrag vertonen, dit zal de beveiliger doen. Is het nodig om een passagier te fouilleren dan communiceert de beveiliger dit duidelijk met de passagier en zal deze worden uitgevoerd door de beveiliger. Ook is een X-Ray niet in staat een visitatie van de bagage uit te voeren als het niet geheel duidelijk is of er spullen in de handbagage zitten die niet mee in het vliegtuig mogen. Ook dit is een onderdeel binnen het takenpakket van de beveiliger. Het belangrijkste hierin is de communicatie naar de passagier.

X-Ray

De beveiliging op luchthavens is erg streng. Dit omdat hier veel mensen komen en niet iedereen de beste intenties heeft. Om de beveiliging secuur en efficiënt te kunnen uitvoeren wordt er onder andere gebruik gemaakt van een X-Ray scan. Een beveiliger wordt in de BAST opleiding hiervoor opgeleid. Periodiek zal de beveiliger zelf scholing moeten doen om hun X-Ray vaardigheden vast te houden en te ontwikkelen. Voor deze vaardigheid is het belangrijk dat je ruimtelijk inzicht hebt en goed kleuren kan onderscheiden. Na de BAST opleiding is de beveiliger gecertificeerd om te werken met de X-Ray apparatuur. De interpretatie van de beelden is een gedeelte van de taak van de beveiliger. Hierna is het belangrijk dat de communicatie met de passagier goed is. Is het nodig om de handbagage te controleren na de X-Ray? Dan zal dit op de juiste manier gecommuniceerd moeten worden. Juist dit is een belangrijke taak van de beveiliger in het beveiligingsproces.

Past luchthavenbeveiliging bij jou?

Beantwoord de vragen en weet binnen 5 minuten of havenbeveiliger een functie is die op jou aansluit!

Ontdek jouw match

Welke skills heeft een beveiliger nodig?

In bezit van een beveiligingsdiploma of ambities om in de beveiliging te werken? Ontdek of jij de skills hebt die een goede beveiliger nodig heeft!

Ontdek het nu

Welke beveiligingsfunctie past het beste bij jou?

Ben jij klaar voor de volgende stap? Ontdek nu welk vakgebied in de beveiliging het beste bij jou past! Doe nu de test en kom erachter!

Ontdek jouw match
© 2024 | Beveiligingsmatch.nl | | Alle rechten voorbehouden | Door de test te doen accepteer je onze .