Geld- en waardetransport

Geld- en waarde transporteur

Een beveiliger in de rol als geld- en waardetransporteur is een chauffeur of bijrijder die verantwoordelijk is voor het ophalen en wegbrengen van geld en goederen met waarde bij bijvoorbeeld winkels en banken. Wanneer het over goederen met waarde gaat praten we bijvoorbeeld over:

  • Bankpasjes
  • Goud
  • Zilver
  • Cheques
  • Obligaties
  • Juwelen

Ook kan het gaan over minder voor de hand liggende goederen, zoals harde schijven waarop belangrijke data staat. Geld- en waardetransport is binnen de beveiligingsbranche een zeer specifieke vorm van beveiliging.

In het geld- en waardetransport draait alles om het verminderen en beheersbaar maken van de risico’s rondom het transporteren van geld en waardevolle goederen. Omdat de beveiligers dagelijks met deze goederen werken zijn zij een interessante doelgroep voor criminelen en is het beroep van geld en waarde transporteur dus ook niet altijd zonder enig risico.

Een geld- en waardetransporteur is een chauffeur of bijrijder die verantwoordelijk is voor het ophalen en wegbrengen van geld en waardepapieren bij winkels en banken. Een andere benaming voor geld- en waarde transporteur is wel waardetransporteur of geldloper. In het kort kunnen we de werkzaamheden omschrijven als het beheren van geld en goederen, die een grote waarde vertegenwoordigen. De term goederen kan betrekking hebben op diverse soorten goederen, zoals bankpasjes, goud, zilver, cheques, obligaties en juwelen. Geld en waardetransport is binnen de beveiligingsbranche een zeer specifieke vorm van beveiliging. Daarnaast doen bedrijven die geld en waarde transporteren er uiteraard alles aan om dit risico tot een minimum te beperken. Zo worden de geldwagens altijd nauwkeurig in de gaten gehouden door centrales, zodat er bij nood snel ingegrepen kan worden.

Ontdek nu jouw match!

Geldwagen

De geldwagens waarin de geld- en waardetransporteurs rijden zijn zware gepantserde voertuigen. In de geldwagen zit een doorgeefluik dat naar binnen open gaat. Doorgeefluiken in bijvoorbeeld banken gaan ook naar binnen open. Dit zorgt ervoor dat de chauffeur de geldwagen dicht langs het pand kan parkeren, waardoor het voor criminelen onmogelijk wordt om geld of waardevolle goederen te stelen. Een geldwagen is erg zwaar, mocht het gebeuren dat hij met pech komt te staan, moeten de geld- en waardetransporteurs altijd in de geldwagen blijven zitten en wachten tot de politie aanwezig is.

Plofkoffer

Een plofkoffer is een koffer, waarin waardevolle goederen of geld in zit. De koffer heeft de eigenschap de inhoud waardeloos te maken bijvoorbeeld tijdens of na een overval. De plofkoffer kan een speciale inkt of een verfbom bevatten. De plofkoffer kan ontploffen wanneer deze bijvoorbeeld niet binnen een bepaalde tijd op een afgesproken locatie aankomt of wanneer iemand de koffer op een verkeerde manier probeert te openen. Ook kan de geld- en waardetransporteur de plofkoffer op afstand af laten gaan, waardoor de inhoud waardeloos wordt. De inkt die vrijkomt, maakt niet alleen de inhoud waardeloos, maar zal ook de persoon of personen die dicht bij de koffer zijn, besmeuren. Deze inkt is bijna onuitwisbaar waardoor de persoon of personen langere periode te herkennen zijn.

Hoe een plofkoffer exact werkt, verschilt heel erg per merk en soort, maar allen zijn zeer goed beveiligd. Ook de diversiteit in werking is al een beveiliging op zich. De plofkoffers zijn zo goed beveiligd dat het stelen hiervan geen zin heeft. De plofkoffer is een belangrijk onderdeel van het beheersbaar maken van de risico’s rondom het transporteren van geld- en waardevolle goederen. Omdat het aantal overvallen op geldlopers fors is afgenomen na het invoeren van de plofkoffers. De officiële benaming is waardetransport koffer.

Past geld- en waardetransport bij jou?

Beantwoord de vragen en weet binnen 5 minuten of geld- en waard transporteur een functie is die op jou aansluit!

Ontdek jouw match

Welke skills heeft een beveiliger nodig?

In bezit van een beveiligingsdiploma of ambities om in de beveiliging te werken? Ontdek of jij de skills hebt die een goede beveiliger nodig heeft!

Ontdek het nu

Welke beveiligingsfunctie past het beste bij jou?

Ben jij klaar voor de volgende stap? Ontdek nu welk vakgebied in de beveiliging het beste bij jou past! Doe nu de test en kom erachter!

Ontdek jouw match
© 2024 | Beveiligingsmatch.nl | | Alle rechten voorbehouden | Door de test te doen accepteer je onze .