Centralist

Beveiliger particuliere alarmcentrale (PAC)

De hele dag op je stoel zitten en naar een scherm staren? Nee! Als centralist/beveiliger doe je veel meer dan dat. Hoe zou je deze functie in één woord kunnen omschrijven? Dat is simpel: “Multitasking”. Als beveiliger in een particuliere alarmcentrale (PAC) ben jij de schakel tussen de klant, collega-beveiligers en andere hulpdiensten. Veiligheid van bedrijven, hun gegevens, maar ook van particulieren is erg belangrijk. Door middel van een PAC-meldkamer zijn bedrijven en particulieren in staat al hun camerabeelden naar een centraal punt te sturen waar deze 24/7 gemonitord en beoordeeld worden. Is het nodig dat er op een situatie gereageerd of gehandeld wordt? Dan zal in dit geval de beveiliger in de meldkamer de eerste en snelste schakel zijn!

Ontdek nu jouw match!

Safety first!

In Nederland zijn ongeveer 20 van deze PAC-meldkamers te vinden. Een PAC opzetten kan niet zomaar. Hier zijn strenge regels aan verbonden. De WPBR (Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus) geeft aan dat een PAC gecertificeerd moet zijn. Welke certificaten nodig zijn? Dat kan op twee manieren:

  • Certificatieschema PAC van het CCV (Centrum voor criminaliteitspreventie)
  • Norm EN 50518 met ISO 27001 (internationale norm beveiliging IT)

Voordat de meldkamer een PAC is, moet het dus aan veel strikte kwaliteitseisen doen. In deze eisen staat onder andere dat er altijd twee beveiligingsmedewerkers tegelijkertijd aanwezig moeten zijn. Ook moet de meldkamer hermetisch afgesloten zijn (ondoordringbaar) en zal er wanneer er ramen aanwezig zijn, gebruik gemaakt moeten worden van kogelvrij glas.

Multitasking?

Hoe kan een dag van een beveiliger in een meldkamer eruitzien? Wanneer de dienst begint neemt de beveiliger plaats op zijn of haar post, achter meerdere schermen. Via deze schermen krijgt de beveiliger allemaal camerabeelden binnen en houdt voor de klant of voor meerdere klanten in de gaten wat er op hun terrein gebeurt. Via een van de telefoons, die de beveiliger beheert komen meldingen binnen. De één spannender dan de ander. Zo kan het zijn dat de melding gaat over het openen van een slagboom. Vanuit de klant heb je hierover instructies gekregen. Hiermee bieden jullie een mooi stukje maatwerk. Klopt alles? Ja! Dan kan de slagboom open!

Paniek!

Het andere moment kan het gaan om een alarmopvolging. Het alarm bij één van de klanten gaat af. Een beveiliger van een meldkamer weet dan precies wat hij of zij moet doen en wat de procedures zijn. De telefoon wordt gepakt, alle vooraf besproken procedures worden in gang gezet:

Een andere beveiliger wordt gebeld om naar de locatie te gaan, de klant wordt gebeld en op de hoogte gebracht. Precies zoals met de klant is afgesproken. Op hetzelfde moment gaat de telefoon over en ziet de beveiliger op het bijpassende scherm dat er op het terrein van een andere klant ook een probleem is. Zelfs in een stressvolle situatie weten beveiligers goed te communiceren, structuur te behouden en het hoofd koel te houden. Hoe zou jij dit aanpakken?

Past een functie als centralist bij jou?

Beantwoord de vragen en weet binnen 5 minuten of centralist een functie is die op jou aansluit!

Ontdek jouw match

Welke skills heeft een beveiliger nodig?

In bezit van een beveiligingsdiploma of ambities om in de beveiliging te werken? Ontdek of jij de skills hebt die een goede beveiliger nodig heeft!

Ontdek het nu

Welke beveiligingsfunctie past het beste bij jou?

Ben jij klaar voor de volgende stap? Ontdek nu welk vakgebied in de beveiliging het beste bij jou past! Doe nu de test en kom erachter!

Ontdek jouw match
© 2024 | Beveiligingsmatch.nl | | Alle rechten voorbehouden | Door de test te doen accepteer je onze .