Inlevingsvermogen

Kan jij je in een ander inleven?

Inlevingsvermogen

Heb je onze competentie test al gedaan? Dan heb je waarschijnlijk al gezien hoe goed jij scoort wanneer we kijken naar inlevingsvermogen. Wat hiermee bedoeld wordt en waarom die zo belangrijk is in de beveiliging lees je hieronder! Als je de test al hebt gedaan of nog gaat doen, dit is interessant!

Wat wordt er bedoeld?

Met inlevingsvermogen wordt het volgende bedoeld: “De mate waarin je rekening houdt met de gevoelens en behoeft van een ander”. In de beveiliging is dit natuurlijk niet altijd geheel mogelijk. In deze gevallen zal een combinatie van de eigenschappen: Inlevingsvermogen, sociale en communicatieve vaardigheden jou verder helpen!

Emphatie

Wanneer je gevoelig bent voor de gevoelens van andere. Je herkent deze, weet hoe deze zelf voelen en weet wat het met een persoon kan doen dan wordt dat empathie of empathisch vermogen genoemd. Bij inlevingsvermogen gaat het niet alleen om gevoelens en emoties. Je kunt ook gevoelig zijn voor de doelstellingen, belangen of wensen van iemand anders.

Concreet

Wanneer het om gevoel gaat kan het allemaal een beetje vaag klinken, bijna zweverig soms. Laten we het daarom concreet maken, daarna een aantal praktijk voorbeelden van inlevingsvermogen.

  • In je eigen gedrag rekening houdt met de gevoelens van anderen.
  • Anderen in hun waarde laat en je verplaatst in hun positie.
  • Laat blijken de gevoelens en behoeften van anderen te herkennen.
  • Je bewust bent van de invloed van je eigen doen en laten op anderen.

Inlevingsvermogen in de beveiliging

  • Wanneer je aan het werk bent kan jij je vertrouwen in je mede-beveiligers uitspreken. Je toont hierin waardering en kan jouw collega’s complimenteren
  • Als beveiliger merkt dat iemand gefrustreerd raak en weet jij in een gesprek de gevoelens en behoefte van een andere te benoemen. Ook toets je of het klopt wat je hebt geobserveerd en zojuist hebt genoemd.
  • Tijdens jouw dienst als bijvoorbeeld objectbeveiliger maakt iemand iets pijnlijks mee. Je begrijpt wanneer iets pijnlijk voor iemand is en je houdt daar tactvol rekening mee. Je houdt dus rekening met lastige omstandigheden waarin de ander verkeert.
  • Tijdens een dienst als retailbeveiliger raken klanten met elkaar in discussie. Je merkt op dat ze in het gesprek elkaar niet goed begrijpen en langs elkaar heen praten. Jij weet vanuit jouw communicatieve vaardigheden dat hier het probleem kan liggen en helpt de klanten door dit te benoemen.

Bezit jij de skills van een beveiliger?

Doe de test en weet binnen 8 minuten of jij de skills van een goede beveiliger hebt!

Ontdek het nu

Misschien vind je dit ook interessant!

Zelfstandig werken

Welke skills heeft een beveiliger nodig?

In bezit van een beveiligingsdiploma of ambities om in de beveiliging te werken? Ontdek of jij de skills hebt die een goede beveiliger nodig heeft!

Ontdek het nu

Welke beveiligingsfunctie past het beste bij jou?

Ben jij klaar voor de volgende stap? Ontdek nu welk vakgebied in de beveiliging het beste bij jou past! Doe nu de test en kom erachter!

Ontdek jouw match
© 2024 | Beveiligingsmatch.nl | | Alle rechten voorbehouden | Door de test te doen accepteer je onze .