Wat moet er in een CV ?
Ben je opzoek naar werk? Dan is één ding zeker: Je hebt een CV nodig. Heel officieel betekent curriculum vitae (CV) ‘levensloop’. In je CV zet je je werkervaring en opleidingen overzichtelijk op een rij. Ook geef je persoonlijke informatie, zoals kennis, vaardigheden en contactgegevens. Een werkgever kijkt vaak snel op je CV voordat hij of zij naar je motivatie brief kijkt. Je wilt dus snel en overzichtelijk weergeven wie jij bent, wat je kan en waarom jij de perfecte keuze bent!
Onmisbare gegevens
Je ziet een vacature staan, deze vacature spreekt jou aan: Het is lekker dicht bij jou in de buurt! Het is een fulltime functie! De werkzaamheden passen bij jou en er zijn groei mogelijkheden binnen het bedrijf! Dit is wat jij zoekt! Met volle overtuiging solliciteer je en stuur jij jouw CV mee! Wat wil je dat er gebeurt? Dat er contact met je opgenomen wordt natuurlijk! Het is dan ook super belangrijk om bepaalde basis gegevens in je CV te zetten! Onmisbare contactgegevens zijn:
- je voor- en achternaam
- je geboortedatum
- je telefoonnummer
- je adres (Straatnaam en nummer, postcode, plaats)
- je e-mailadres (liefst representatiever dan letmebeyoursunshine@msn.com)
Over jezelf
Wacht! Begin niet direct met het maken van je CV, maar neem even de tijd om jezelf voor te stellen! Zet een kort, persoonlijk stukje over jezelf erin. Dit is een stukje waarin je jezelf kunt onderscheiden van een ander, en dat wil jij! Probeer hier “lege zinnen” te vermijden. Welke zin heeft volgens jou meer overtuigingskracht? “Ik ben een harde werker en communicatief vaardig” of “Meer dan 8 jaar ervaring in het beveiligen van objecten, evenementen en mede verantwoordelijk van het terugdringen van de diefstallen in het winkelcentrum Zuid-plein” Hierdoor laat je ZIEN dat je communicatief en een harde werker bent! Wij kiezen voor optie 2!
Werkervaring
Waar kijken werkgevers naar? Je meest relevante werkervaring! Wanneer je je werkervaring in je CV gaat zetten, zorg dan dat de meest relevante werkervaring bovenaan staat! Vertel ook even bij elke baan kort wat jouw taken waren en op welke manier jij hier het verschil maakte! Kan je hierbij je prestaties benadrukken? Doen! Hoe doe je dit op de beste manier? Gebruik beschrijvingen! Wat spreekt jou meer aan? “Objectbeveiliging” of “Verantwoordelijk voor het beveiligen van objecten binnen de bouwsector”.
Kan je je prestaties onderbouwen met cijfers? doen! Ook is het een idee je bijbaantjes weg te laten of deze in een aparte categorie te zeggen, bijvoorbeeld: overige werkervaring.
Opleidingen
Heb je opleidingen gevolgd? Dan is dit iets wat werkgevers graag willen lezen! Doe dit ook weer met de meest relevante informatie eerst. Vergeet ook niet te vermelden of je de opleiding behaald hebt. Heb je tijdens of naast je studie nog iets interessants gedaan? Dan kan je dit er ook bij zetten!
Kennis en vaardigheden
Kennis en vaardigheden op je cv is altijd een goede! Dit is weer een categorie waarin jij je kan onderscheiden van de rest! Spreek jij meerdere talen? Vermelden! Heb jij ervaring met bijvoorbeeld een bepaald
beveiligingssysteem? Vermelden! Wat je wel achterwege kan laten is bijvoorbeeld het vermelden van algemene dingen als kennis van Word. Focus vooral op de kennis en vaardigheden waarmee jij je onderscheid van de rest!
Foto?
Wij zeggen doen! Kies wel voor een foto die representatief is. Een simpele portret foto bij goed daglicht, met een glimlach is voldoende! Maar probeer foto’s die gemaakt zijn tijdens het uitgaan te vermijden. Waarom met foto? Bedenk zelf eens wat je beter onthoud: Een naam of een persoon waarbij je een gezicht hebt?
Check, check, double check!
Goede contactgegevens? Check! Meest relevante werkervaring eerst? Check! Representatieve foto? Check! Om nu je CV perfect te maken hebben we nog een aantal handige tips voor je. Ook zal deze ervoor zorgen dat je CV er professioneel uitziet, je onderscheid van de rest en klaar is om je te helpen aan een passende baan! Check de volgende pagina voor een handige checklist
Checklist
- Maak je CV niet te lang. Probeer 2 a4’tjes aan te houden. Dit is geen must, het is een richtlijn! Denk jij dat je meer ruimte nodig hebt om jezelf het beste te presenteren doe dat dan!
- Maak een basis CV. Pas dit CV aan op de baan waarop jij solliciteert. Zo zorg je er elke keer weer voor dat jij uitblinkt tussen alle andere CV’s
- Maak je CV overzichtelijk en scanbaar. Dit is handig als een werkgever werkt met een software pakket. Zo ben jij extra snel vindbaar in hun systemen!
- Zet je naam duidelijk zichtbaar bovenaan je CV. Zo ziet de ontvanger direct van wie het CV is.
- Gebruik een repressief emailadres. Welke van de twee neem jij serieus? “Pietje.rulez.the.world@hot.nl” of “Pietdejong@hotmail.nl”
- Maak gebruik van hyperlinks in je CV. Hiermee is de persoon die jou CV bekijkt in een klik op bijvoorbeeld jou Linkedin pagina.
- Houd het overzichtelijk en netjes, zet er maximaal drie in je CV
- Laat je CV checken door iemand anders. Een extra paar ogen is altijd handig in de zoektocht naar kleine foutjes.
- Alles goed? Sla je CV dan op als PDF-bestand. Hierdoor voorkom je dat er iets veranderd in de opmaak van je bestand.