Sollicitatie gesprek
Een goede voorbereiding is het halve werk, hier helpen wij jou graag bij! Allereerst, zenuwen zijn normaal! Noem het gezonde spanning. Het zorgt ervoor dat je aanstaat, ready to go! Maar om de zenuwen de baas te blijven hebben wij een handige checklist om je voor te bereiden op jouw sollicitatie gesprek.
Functie omschrijving
Daar zit je, in gesprek met je (misschien wel) toekomstige werkgever. Wanneer hij of zij vraagt wat je al over de functie weet, besef je: Ik had een hele ander functie voor me! Of oeps, ik weet eigenlijk helemaal niks over de functie. Tijdens een sollicitatie gesprek is bijna niets erger dan dit. Het is dan belangrijk om voor het gesprek de vacature, met name de functie beschrijving door te nemen. Let tijdens het lezen van deze beschrijving op de volgende punten:
- Vereiste werkervaring
- Vereiste vaardigheden
- Je dagelijkse taken
- Verantwoordelijkheden
Wanneer je deze punten weet kan je ze benoemen. Ook kan je op ze inspelen om te onderbouwen waarom jij hoort bij deze functie en de functie bij jou hoort!
Inlezen
“Persoonlijk hecht ik veel waarde aan toewijding, ik voel me erg betrokken bij het beveiligingswerk dat ik lever! Dit komt goed uit, want dit is één van jullie kernwaarde!”. Om een goede indruk achter te laten is het belangrijk je ingelezen te hebben in het bedrijf. De volgende punten zijn goed om te weten over het bedrijf waar je gaat solliciteren:
- Wat doet het bedrijf
- Wat zijn hun grootste prestaties?
- Wat is de missie van het bedrijf?
- Wie zijn hun grootste concurrenten?
- Hoe zien de website en social media kanalen eruit?
- Wat spreekt jou aan aan het bedrijf of de branche?
Weet je de naam van jouw gesprekspartner? Super! Zoek hem/haar dan op, op Linkedin! Zo heb je direct een gezicht bij je gesprekspartner. Dit zal je helpen je zenuwen onder controle te houden.
Ken jezelf
Het klinkt misschien wat zweverig “Ken jezelf” maar, zorg ervoor dat je weet wat er op jouw eigen CV en in jouw eigen motivatiebrief staat! Voorkom dat je onvoorbereid overkomt! Ook kan je verschillende tests doen op internet, denk aan: persoonlijkheidstest of een competentie test. Door deze te maken laat je een aantal dingen zien:
- Je bent serieus
- Je bent voorbereid.
- Je kan onderbouwen wat je zegt.
Ook geven de uitkomsten van deze testen je meer gesprekstof en kan je jezelf beter verwoorden tijdens het gesprek.
Q&A
Tijdens een sollicitatie gesprek gaat jouw gesprekspartner vragen stellen. De vragen die gesteld gaan worden kunnen erg gevarieerd zijn per werkgever/functie. Daarom gaan we hier nu niet op in. Wil je dit wel? Dan kan dat, wij staan altijd voor jou klaar en helpen jou graag in jouw carrière! Maar de manier van antwoorden is wel op een makkelijke manier, duidelijk en gestructureerd te maken! Hierdoor kom Jij professioneel, duidelijk en vooral super zelfverzekerd over. Dit wil jij! Maar hoe?
STARR
Hoe doe je dit?
Aan de hand van de STARR-methode.
- Situatie - was was de context waarin het voorbeeld zich afspeelde?
- Taak - wat was je taak die je op je hebt genomen?
- Actie - welke acties heb je ondernomen?
- Resultaat - wat was het resultaat van je handelen?
- Reflectie - hoe kijk je terug op je handelen?
Kleding
Wat trek je aan? Misschien wel één van de meest gestelde vragen. Ook je kleding kan invloed hebben op de indruk die je maakt. Je outfit biedt je tegelijkertijd de kans om een stukje van je persoonlijkheid te laten zien. Hoe bepaal je wat je aantrekt naar je sollicitatiegesprek? Waar kun je rekening houden?
- Check de bedrijfscultuur
- Kies iets wat bij je past, maar houd rekening met de bedrijfscultuur.
- Kleuren dragen emotie (zo kan rood erg hard overkomen)
- Tattoo's en piercings, is bedekken nodig?
- Hoe sterk is je parfum?
Oefenen
Dit is heel veel informatie, dat kan je misschien een beetje overvallen. Dat snappen we! Daarom is het verstandig je sollicitatie gesprek van te voren te oefenen. Dan voelt het allemaal vertrouwder en zal je zien dat de hoeveelheid informatie erg meevalt! En onthoud één ding altijd: Jij kan dit! Oefen je gesprek ook eens een keer met een vriend/vriendin of voor de spiegel. Hoe kom je over? Is dit open, zelfverzekerd en positief? Top!
A naar B
Hoe ga je naar je gesprek toe? Met de auto: staat er file, zijn er omleidingen? Op de fiets: hoe ver is het, heb ik deo bij mij voor na het fietsen? Met de trein: welke trein moet ik hebben, zijn er overstappen, hoe ver is het lopen vanaf het station? Als je een stressvolle reis hebt, kan dat namelijk invloed hebben op je humeur! Gebeurt het toch dat je te laat komt? Laat dat dan zo snel mogelijk weten!