Psychopathologische agressie

Psychopathologische agressie

Als beveiliger kan je ook tegen situaties aanlopen waarin agressie ontstaat vanuit een psychische stoornis, denk hierbij aan:

  • Dementie
  • PTSS

Anders beveiligen

Ook kunnen drugs en/of medicatie hierbij een rol spelen. Doordat je niet precies weet wat er in het hoofd van de cliënt omgaat is het lastig in te schatten hoe hij zal handelen. Deze vorm van agressie is anders dan de andere vormen van agressie en om de veiligheid van jezelf, de mensen om je heen en de persoon die agressief is te bewaken zal je dus anders moeten werken dan bij de andere vormen. Hiervoor is het als beveiliger dus extra belangrijk dat je in staat bent het verschil tussen verschillende vormen te herkennen.

Welke techniek dan?

Wanneer iemand agressief gedrag vertoont vanuit een psychische stoornis of vanuit het onder invloed zijn van drugs en/of medicatie (dus ook alcohol) heeft het waarschijnlijk geen tot weinig effect om het gedrag van de persoon te sturen doormiddel van gesprekstechnieken. Wat je wel zou kunnen helpen is het kalmeren van de persoon die agressief is. Hierbij is het belangrijk om veel contact te behouden met deze persoon. Wanneer je, als beveiliger, beslist dat iemand niet meer te sturen is door doormiddel van gesprekstechnieken zal waarschijnlijk ook je doel veranderen. Het doel in de situatie zal nu waarschijnlijk de veiligheid van jezelf en van de mensen om je heen waarborgen. Heb je te maken met medische of psychische gevallen is het inschakelen van een arts waarschijnlijk ook een goede optie.

“Eigen veiligheid eerst”

  • Aanpak: - Eigen veiligheid (en die van de mensen om je heen) eerst - is hierbij het belangrijkste. Dit kan je doen door op een rustige manier contact te maken met de persoon die agressief is. Zorg ervoor dat je genoeg fysieke afstand houd en dat er ook genoeg fysieke afstand is tussen hem/haar en de andere mensen in de omgeving. Je bent hier in natuurlijk in de rol als beveiliger! Een optie voor rustig contact is het gebruiken van een rustige stem en het gebruik van korte vragen. Geef hierbij de persoon genoeg tijd en ruimte om te reageren. Terwijl je dit doet ben je wel heel duidelijk over de regels.
© 2024 | Beveiligingsmatch.nl | | Alle rechten voorbehouden | Door de test te doen accepteer je onze .