Dit is een vorm van agressie waarbij agressie wordt gebruikt als een instrument, een tool. Dit kan zijn om bewust iets of iemand te beschadigen of om iets te bereiken. Wanneer we kijken naar het vak beveiliging kan het bijvoorbeeld zijn dat iemand dreigt de deur in te trappen wanneer hij of zij geen toegang krijgt. Dit is dus een vorm van instrumentele agressie. Iemand gebruikt in dit voorbeeld zijn / haar agressie tegen iets en iemand om een doel te bereiken. Opvallend aan deze vorm van agressie is dat het doelgericht, persoonlijk en heel bewust is. Onder deze vorm van agressie valt ook manipulatie. Denk hierbij aan een situatie waarbij jij, als beveiliger, op de proef wordt gesteld doordat iemand doormiddel van bijvoorbeeld kleinerend gedrag. Met als doel jou “uit evenwicht” te krijgen om zo zijn/haar doel te bereiken.
Het vervelende van instrumentele agressie is dat het simpel weg vaak werkt. Mensen worden bang van bedreigingen, blokkeren of schrikken en geven de ander zijn/haar zin. Hoe je hiermee om zou kunnen gaan in jouw rol als beveiliger? Begrenzen, begrenzen en nog een begrenzen. Dit kan je doen door het gedrag te benoemen. Hieronder twee voorbeelden.
Bij “witte boorden agressie” (manipulatie)
Stel je voor: je bent werkzaam als object beveiliger bij een groot distributie centrum. Jouw taak is hier onder andere registreren wie binnen komt en hun voorzien van een bezoekers pas.
Met veel haast komt er een persoon binnen komen welke direct door wilt lopen. Tijd voor jou heeft hij/zij niet. “Luister, bewakertje. Voor deze onzin heb ik geen tijd”.
Een goede reactie hierop is het benoemen van het concrete gedrag en hier direct een grens aanstellen. “Ik hoor dat u bewakertje zegt, ik ervaar dat als neerbuigend en op deze manier kan ik u niet verder helpen”.
De persoon grinnikt zachtjes en zegt: “Kom op nou bewakertje, ik heb haast. Hop hop, hier met die pas”.
Wederom zou het een goed idee kunnen zijn om dit gedrag te begrenzen: “Zoals ik net aangaf, kan ik u helaas niet helpen als u mij op deze manier aanspreekt. Als u hiermee doorgaat zal ik helaas dit gesprek moeten stoppen”.
Meestal zal de persoon in kwestie nu gaan beseffen dat zijn/haar manier van handelen niet gaat opleveren wat hij of zij wilt. Hierna, dus wanneer het begrenzen van het gedrag werkt, zou het een goede optie zijn om een alternatief te bieden. “Als u stopt met mij aanspreken met “bewakertje” dan help ik u graag!”.
Vaak zal je zien dat deze manier van agressie nu zal ophouden. Dit doordat jij als beveiliger sterk in je schoenen staat, je grenzen kent en deze weet aan te geven.
Bij “grove agressie”
In de praktijk werkt dit hetzelfde als het begrenzen van manipulatie. Dit kan alleen wel een stuk lastiger zijn. Dit vooral omdat de vorm van agressie een stuk harder is. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld de wind van voren krijgt en voor van alles en nog wat uitgescholden wordt. Hoe ga je hiermee om als professional, als beveiliger?
Wederom door het concrete gedrag te benomen en hier grenzen aan te stellen:
“U scheld mij uit voor @$#!. Dit vind ik niet oke en ik zal u op deze manier dus ook niet kunnen helpen.”
Werkt dit niet direct dan kan je ervoor kiezen om de grenzen en de consequenties duidelijker en strakker te maken: “Als u doorgaat met schelden is dit helaas het einde van het gesprek”
Werkt het begrenzen van het gedrag? Dat is het nu een goede optie om een alternatief aan te bieden: “Als u stopt met schelden help ik u graag”
Ja, omgaan met deze manier van instrumentele agressie is erg lastig. Maar jij als beveiliger weet precies wat je moet doen.